Dinamikus vagy statikus honlap?

Dinamikus vagy statikus honlap?

Mi a különbség egy dinamikus és egy statikus weboldal között? Miért készítek kizárólag dinamikus weblapokat?

A statikus és a dinamikus honlapok közti különbséget ezzel a double-decker busszal szeretném szemléltetni.

Ha a busz ajtaját kulcsra zárom (ennek a típusnak még csak egy bejárata volt), és a kulcsot odaadom a sofőrnek, akkor nincs fel- és leszállás, amíg a sofőrt meg nem kérik az utasok, hogy nyissa ki az ajtót.

Ha az ajtót nyitva hagyjuk, akkor bárki bármikor le- és felszállhat.

A statikus honlap ajtajai zárva vannak előtted, csak a készítő tudja kinyitni azokat. Ha bármit, akár csak egy elírást szeretnél javítani, fel kell hívnod a készítőt, aki nem biztos, hogy akkor éppen ráér...

A dinamikus weboldal ajtajai viszont nyitva állnak előtted! A keret (busz) állandó, míg a tartalmat (utasok) kedvedre változtathatod, szerkesztheted, törölheted. A tartalmak pedig (ha már felszálltak a buszra), bizonyos megadott feltételek szerint csoportosíthatók, kilistázhatók.

Ha a keretet szeretnéd szépíteni, ahhoz már kell a szakember.

A statikus honlaptól a dinamikus keretrendszerig vezető utam

2006-ban egy egyszerű statikus weblappal kezdtem. Nagyon sokat pepecseltem, mire összeraktam. Egyedi volt már az is, de nagyon nehézkes volt a kezelése. Egy dizájn-váltást megért a honlap, aztán találkoztam az akkor még gyerekcipőben járó WordPress rendszerrel. Emlékszem arra, hogy az online szerkesztői felületen (CSS) kódokat lehetett megadni az egyedi dizájnhoz. Rendkívül körülményes megoldás volt, így hamar odébbálltam.

Egy jó barátom, aki a Drupal rendszer egyik fejlesztője, megmutatta nekem, hogyan működik ez a sokak által bonyolultnak, merevnek bélyegzett CMS (Content Management System - Tartalomkezelő Rendszer). Kipróbáltam. Először természetesen a saját honlapomat ültettem át WordPress-ről Drupal-ra. Ez 2007-ben történt, és azóta is kitartottam mellette.

Miért készítek kizárólag dinamikus Drupal oldalakat?

A válasz egyszerű: mert nagyon élvezem, amikor a szemem láttára alakul ki egy olyan honlap, amin a tartalmak maguktól foglalják el a helyüket a megfelelő blokkokban (utasok a buszban, emlékszel?), egy általam előre beállított szisztéma szerint.

Te csak megírod a tartalmat (cikket, hírt, eseményt stb.), feltöltesz egy képet, rákattintasz a Mentés gombra, és a rendszer automatikusan elvégzi a szükséges feladatokat.

Hosszútávon tehát nincs szükséged szakember közreműködésére a weboldalad szerkesztéséhez, üzemeltetéséhez.

Azt csak zárójelesen jegyzem meg, hogy a háttérben a szükséges időközönkénti rendszer frissítéseket ingyenesen elvégzem. De erről Neked nem is kell tudnod!

A cikk képeit a szerző, Wallon-Hárs Viktor készítette. Másolás, engedély nélküli felhasználás tilos!

Megrendelőim mondták...

Orbán Júlia, igazgató (Pedagógusok Soproni Művelődési Háza)

Motivációja, elkötelezettsége, precizitása munkája iránt példaértékű. Megbízható, kreatív tevékenysége nagy segítség számunkra.

Tóth Károly, lelkész (Soproni Evangélikus Egyházközség)

Ajánlom mindenkinek a Wahavi Honlaptervezést. Soproni evangélikus gyülekezetünk honlapjának elkészítésekor nagyon alapos és szép munkát végzett.

Balog Edina, népzenész (balogedina.hu)

Mindig megcsodálom Wallon-Hárs Viktor munkáit, melyek fantáziadúsak, ízlésesek, tükrözik Viktor egyéniségét...

Tuba Ágnes, vezető (London Dental Implant fogászati rendelő)

Nagyon profinak találtuk mind a munkájában, mind a kéréseinkhez való viszonyulásában - azonnal válaszol, a munka pedig hamar készen van, magas színvonalon.

Hargita Eszter, tulajdonos (Hargita Home Ingatlan Közvetítő Iroda)

Megbízható, rugalmas, elérhető - ezek jutnak először eszembe, ha Viktor munkájára gondolok.

Váli Béla Edgár, főszerkesztő (OrovosiLexikon.hu)

Személyiségével, látásmódjával, szintézisre és kooperációra törekvésével messze az elvárások fölé képes emelkedni.