Miért használok Drupal CMS-t?

Mi az a CMS (Content Management System)?

A CMS, magyarul tartalomkezelő rendszer egy olyan szoftver, amivel több felhasználó is dolgozhat egy tartalmon, illetve segítségével létrehozható egy weboldal honlapkészítői ismeretek nélkül is (legalábbis elvben).

Ezek a rendszerek remek alapot biztosítanak a honlapkészítőknek is, mivel nem kell minden egyes honlap esetében a nulláról kezdeni a felépítést. Különböző ingyenes és fizetős sablonokat is biztosítanak a rendszerekhez az azokat működtető közösségek, melyek segítségével akár előre megtervezett honlapokat is összerakhatunk rövid idő alatt, szaktudás nélkül.

Ez szépen hangzik, de a valóságban akadnak problémák, hibák, amik már inkább csak bosszúságot okoznak a nem szakavatott honlap tulajdonosoknak, mint könnyebbséget.

Ha egyedi kinézetű weboldalt szeretnél, akkor elengedhetetlen egy honlapkészítő közreműködése.

Miért pont Drupal-lal készítek honlapokat?

Az ok, amiért én a Drupalt választottam az, hogy amikor elkezdtem honlapok készítésével foglalkozni, a WordPress még csak gyerekcipőben járt, azonban egy jó barátom a Drupal közösség aktív tagjaként azt ajánlotta. Az ő segítségével egyre mélyebbre merültem a Drupal rejtelmeiben.

A WordPress és a Drupal közti alapvető különbség

A legnépszerűbb CMS-ek (2022-ben):

  • WordPress 65%
  • Shopify 5,5%
  • Joomla 3,3%
  • Squarespace 2,5%
  • Wix 2,4%
  • Drupal 2,3%

Amint látod, a Drupal közel sem olyan népszerű, mint a WordPress, amit a legtöbb weboldal készítő használ. A népszerűségnek van egy hátulütője: a biztonság kérdése. Drupal alapú honlapjaimon rendszeresen tapasztalom, hogy a vélhetően nem jó szándékú internetezők a tipikus WordPress elérési utakat, fájlneveket próbálják megnézni, természetesen sikertelenül.

A WordPress nagy előnye a könnyű kezelhetőség, a moduláris rendszer, ami a Drupal-ról csak részben mondható el. Aki Drupal-lal készít honlapot, az hamar szembetalálja magát a kódok ismeretének szükségességével.

Ha tehát saját magad, programozói tudás nélkül szeretnél honlapot készíteni, a WordPress lehet a megfelelő megoldás. Ha a biztonság fontos számodra, és szívesen lemondasz a honlapkészítés gyötrelmeiről egy weblap készítő javára, akkor szóba jöhet a Drupal alapú weboldal is.