Egy honlap felesleges kiegészítői, plugin-jei

Egy honlap felesleges kiegészítői, plugin-jei

Sokszor gondoljuk azt, hogy egy effekt, egy plugin (modul), vagy egy divatos szolgáltatás emeli honlapunk színvonalát. Ez nincs mindig így. Összeszedtem a szép, dizájnos, csilli-villi, ugyanakkor teljesen felesleges újításokat, amiknek negatív hatásuk is lehet, így jobb, ha nem használsz a weboldaladon.

Szófelhő (Tag cloud)

Hallatlanul praktikusnak néz ki, amikor egy honlap oldalsávjában egy szív alakban, vagy csak simán egy listában, az előfordulásukkal arányos betűmérettel megjelenítünk egy kategórialistát. Ez a címke felhő, vagy szófelhő, ami ránézésre valóban elbűvölő. Ha csak 10 címkét tartalmaz, akkor még átlátható, de ha 50 címkét kellene végigbogarásznunk, már nem biztos, hogy vesszük a fáradságot.

Mivel a gyakrabban használt szavak nagyobbak, hangsúlyosabbak, azokat szúrjuk ki először. A kisebb, vagy egyenesen apró betűs szavakat már észre sem vesszük. Blogom első változatában én is alkalmaztam a címkefelhőt, de rájöttem, hogy a vizuális élményen túl gyakorlati haszna szinte semmi sincsen.

Slideshow a fejlécben

Elvben praktikus, hogy több tartalmat (kép, rajta címsor) is meg tudunk jeleníteni egy adott blokkban. Ha automatikusan váltakozik a kép, az viszont nagyon idegesítő is lehet, mert általában pont akkor vált, amikor még az olvasás közepén tartunk. Először ugyanis végigpásztázzuk a képet, aztán jön(ne) a szöveg.

Beúszó szöveges, vagy képes blokkok görgetés hatására

Előfordult már veled, hogy túl gyorsan görgettél, és a beúszó szövegek nem úsztak be? Velem nem is egyszer! Hallatlanul izgalmas, ha mozgalmas, effektekkel tűzdelt egy honlap, de amikor minden mozog, az már nekem sok. Az emberek manapság a tartalomért keresnek fel honlapokat az Interneten. A különleges, effektes honlapoknak lejárt az ideje. Egyes weboldalak odáig mennek, hogy fehér alapon fekete szöveggel hívják fel magukra a figyelmet.

Látogatottság mérő

Manapság már ritkán látok látogató mérő számokat a modern honlapokon, de régebben szinte minden honlapon ott virított egy lista, hogy hányan nézték a honlapot aznap, azon a héten, abban a hónapban. Ennek a funkciónak talán az volt az értelme, hogy mutatta a látogatóknak: íme, milyen sokan nézik a weblapomat!

Ez a mérőszám azonban teljesen érdektelennek bizonyult, ha a látogató megtalálta a számára érdekes tartalmat. A google analytics terjedésével pedig teljesen feleslegessé vált a helyi mérés, ami valljuk be, meglehetősen pontatlan is volt. Arról nem is beszélve, hogy a rengeteg tárolt adat miatt óriásira nőtt a honlap hátterében álló adatbázis.

Honlap referenciáimat itt találod.

Köszönöm, hogy elolvastad! Keress bátran!

Wallon-Hárs Viktor
egyéni.egyedi.wahavi.

A cikk képeit a szerző, Wallon-Hárs Viktor készítette. Másolás, engedély nélküli felhasználás tilos!

Megrendelőim mondták...

Balog Edina, népzenész (balogedina.hu)

Mindig megcsodálom Wallon-Hárs Viktor munkáit, melyek fantáziadúsak, ízlésesek, tükrözik Viktor egyéniségét...

Hargita Eszter, tulajdonos (Hargita Home Ingatlan Közvetítő Iroda)

Megbízható, rugalmas, elérhető - ezek jutnak először eszembe, ha Viktor munkájára gondolok.

Tuba Ágnes, vezető (London Dental Implant fogászati rendelő)

Nagyon profinak találtuk mind a munkájában, mind a kéréseinkhez való viszonyulásában - azonnal válaszol, a munka pedig hamar készen van, magas színvonalon.

Kós Marianna, mediátor (Elite Mediátor Iroda, Budapest)

Megbízható, precíz, gyors, körültekintő és még annál is szélesebb körű együttműködésre, támogatásra számíthatsz, mint amit vállal.

Huszár Márta, pszichológus (huszarmarti.hu)

Viktorral honlapot csinálni elmélyült-izgalmas-vicces élmény volt! Szelíd türelemmel fogadta a változásokat és precízen dolgozott.

Orbán Júlia, igazgató (Pedagógusok Soproni Művelődési Háza)

Motivációja, elkötelezettsége, precizitása munkája iránt példaértékű. Megbízható, kreatív tevékenysége nagy segítség számunkra.