Meglevő, elavult weboldalad felújítása, vagy új honlap készítése?

Mitől lesz elavult egy weboldal?

Egy honlap, bármilyen körültekintően is készült, időnként elavulttá válik, frissítésre szorul. Háromféle frissítésről beszélhetünk:

  • Rendszer frissítések
  • Szerkezeti frissítések
  • Dizájn frissítések

Rendszer frissítések

Az általam készített honlapok a Drupal CMS (Tartalom kezelő) rendszerre épülnek. Az interneten elérhető honlapok zöme szintén CMS alapú (pl. Wordpress), így általánosan kijelenthető, hogy javasolt a honlapok rendszeres karbantartása, mely alapja a CMS rendszerhez kiadott core (mag) és modul frissítések telepítése.

Ezek között vannak kritikus frissítések és ajánlott frissítések. A kritikus frissítések olyan problémákat, hibákat orvosolnak, amik sebezhetővé tehetik a honlapodat. Az ajánlott frissítések telepítése nem fontos, mert csak funkcionális módosításokat tartalmaznak.

Szerkezeti frissítések

Minden honlapom egyedi, egyénre szabott felépítésű. A piac, a látogatók szokásai olykor szükségessé teszik a weboldalak szerkezetének módosítását. Ez jelenthet meglevő tartalmak, blokkok közti (hely)cserét, törlést, bővítést, vagy akár új modulok, szerkezeti egységek beépítését is.

Dizájn frissítések

Az internetes megjelenés, mint manapság mindenfajta megjelenés, szélsebesen változik, divatirányzatok jönnek-mennek, új megoldások születnek, amiket - ha praktikusak - célszerű alkalmazni a saját honlapodon is. Vannak olyan megoldások, amik nem állják ki az idő próbáját, így 1-2 év után eltűnnek, de vannak előremutató, a látogatók kényelmét szolgáló újdonságok is szép számmal.

A gondosan magtervezett, összeállított weblapod az évek során már régimódinak tűnhet, az eszközök (tablet, mobil, egyre nagyobb felbontású képernyők) fejlődésével megjelenő új lehetőségeket már nem használja ki, vagy éppen felesleges funkciókat tartalmaz, amiket már alapból tudnak a modern böngészők (ilyen pl. a vissza az előző oldalra nyíl).

Felújítás vagy csere?

Ha évekig nem változtattál a honlapod kinézetén vagy szerkezetén, el kell gondolkodni azon, hogy elegendő-e a frissítés, vagy teljes csere vált szükségessé.

Hacsak nem vagy járatos a honlapok világában, célszerű a honlap készítődre bízni ennek a kérdésnek az eldöntését. Mindenképpen át kell vizsgálnod a honlapod tartalmát 1-2 évente, ugyanis a használat közben biztosan kiderül, hogy mire van szükség, és mire nincs. Vannak olyan elemek a honlapodon, amik nagyobb hangsúlyt érdemelnének, de vannak, amiket senki nem néz. A felesleges tartalmaktól jó, ha megszabadulsz.

Ha kiderül, hogy egyes honlap szolgáltatások (pl. hírlevél, galéria, szavazás) nem működnek olyan hatékonysággal, ahogy azt az elején elgondoltad, akkor előállhat az a helyzet, hogy teljesen át kellene alakítanod a honlapodat, mert a régi szerkezet "széthullana", használhatatlanná válna, ha változtatnál.

Vagyis a honlapod megérett a teljes felújításra, azaz cserére. Megjegyzem, hogy a teljes újratervezés akkor is meggondolandó, ha az alaprendszer (CMS) egy jelentős frissítésen esik át, akár alapjaiban változtatják meg.

Példák a dizájnváltásra saját honlap portfóliómban.

Honlap referenciáimat itt találod.

Köszönöm, hogy elolvastad! Keress bátran!

Wallon-Hárs Viktor
egyéni.egyedi.wahavi.