Esettanulmány: A dizájnváltás szükségszerűsége

Miért fontos a dizájn? Egyáltalán fontos?

Igen, fontos. A honlapodra látogatók - mint mindig és mindenben - érzelmi alapon döntenek, hogy maradnak, vagy mennek tovább. Ha rikító színkavalkáddal, kreatív, de merőben szokatlan megjenéssel találkozunk, lehet, hogy azonnal visszapattanunk, és meg sem nézzük a honlap érdemi részeit.

Igen, fontos a dizájn, mert az első vizuális benyomás, mint egy imprinting, megmarad az emberekben, akár tudatosan, akár tudattalanul.

Ennek ellent mond az a tény, hogy ha (nagyon) érdekes a tartalom, akkor a legprimitívebb kinézet is működik, az olvasók észre sem veszik, hogy egy egyszerű sablonhonlapot böngésznek. Képzeld el, hogy minden weboldal az interneten teljesen egyforma sablonra épülne. Mint egy panelházakból épült lakótelepen, a látogatók támpont nélkül hamar eltévednének. És ez egy lényeges pont: támpontot adunk a látogatóinknak az egyedileg kialakított dizájnnal. Meglátsz egy weboldalt, és gondolkodás nélkül felkiáltasz magadban: aha, innen szoktam vásárolni!

Díszítő elemek, effektek, színek

Az internet hőskorában a honlapkészítők rengeteget kísérleteztek, hogy mivel lehetne a látogatók élményét növelni, és abba a hibába estek, hogy - egy barokk templom mintájára - telepakolták a honlapjaikat színes, formás, mozgó elemekkel. Első ránézésre azt is mondhatnánk, hogy azti de ügyes, aki csinálta! Másodszor már kissé zavar, hogy folyton csúszkálnak a képek, harmadszorra meg már kifejezetten idegesítő az a rengeteg felesleges ciráda.

Ezért aztán az évek során a honlapkészítők is rájöttek, hogy nem az ügyességüket, kreativitásukat kell egy honlapnak tükröznie elsősorban, hanem a látogatók igényeit kell kielégíteni mind tartalmilag, és formailag is.

Regös Sziránszki József zenész honlapja: a dizájn változása avagy a külsőtől a belsőig

A regosjoco.hu honlapom két dizájn frissítésen esett át az eredeti koncepciót követően. Az első verzióban én is élveztem, hogy miket tudok, és a mérleg nyelve a kinézet irányába tolódott, a használhatóság rovására.

A második verzióban már figyelembe vettem a trendeket is, és nagy háttérképet alkalmaztam, azonban a kísérletezés nem maradt el. A szöveges részek, illetve a menüoszlop fölé húzva a kurzort, átváltott negatívba a színkészlet. Ez akár hasznos is lehetett volna, azonban az emberek nagy többsége nem tud mit kezdeni az efféle újításokkal. Ha egy kreatív funkció csak egyetlen honlapon van jelen, biztos lehetsz benne, hogy nem tudják kihasználni a látogatók.

A harmadik, jelenlegi verziót már a nemes egyszerűség és átláthatóság jellemzi. Változtattam a tartalmi blokkok elrendezésén is, mert a dizájn része a használatot leginkább segítő elrendezés is. Az előző verzióban kitalált elválasztó grafikákat megtartottam, hiszen, ahogy említettem, az egyediség is fontos tényező a dizájn kialakításában.

Regös Sziránszki József honlapjának legfrissebb változatát itt tekintheted meg.

Előző ←→ Új
regosjoco.hu 2022-től
regosjoco.hu 2022-től
regosjoco.hu 2018-2022 között
regosjoco.hu 2018-2022 között
regosjoco.hu 2010-2018 között
regosjoco.hu 2010-2018 között