Esettanulmány: Reszponzivitás és lazább elrendezés a látogatók kényelméért

Esettanulmány: Reszponzivitás és lazább elrendezés a látogatók kényelméért | Wahavi honlaptervezés

Tartalmi változások, a technikai fejlődés követése

A Castanea Környezetvédelmi Egyesület korábbi honlapját 13 évvel ezelőtt, 2009-ben készítettem. Mivel a dizájn alapkoncepciója - a keretes tabló jelleg - nem egy szokványos kinézet, az eredeti honlap a mai napig alapvetően nem tűnt elavultnak.

A tartalma azonban nem követte az idő előrehaladtát, és pl. a galériában összegyűjtött képek kinagyított mérete is csak 640px szélességben jelent meg. Az eltelt 13 év folyamán a képernyők felbontása jelentősen nőtt, így ez a kép méret már kb. fele a mostani, kényelmesen megjeleníthető méretnek.

Mobil verzió, reszponzív megjelenítés

2022-ben már magától értetődő, de 2009-ben még csak sejthető trend volt a mobilokon való szép és praktikus megjelenítés. Az eredeti honlap kezdetben még nem is volt mobilbarát, jópár évvel később készítettem csak el a külön mobil verziót.

Az új honlap már reszponzív, azaz alkalmazkodik a legkülönfélébb képernyőméretekhez, többek között a mobiltelefonok kisméretű kijelzőjéhez is.

Tartalmi rész szélessége, oldalsávok használata

A régi waboldal szélessége erősen behatárolt volt, márcsak a "fakeret" miatt is, de a háromhasábos megoldás is jelentősen összeszorította a fő tartalmat. Praktikusság szempontjából jó megoldásnak tűnhet az oldalsávok használata, telerakva fontos információkkal az adó 1%-tól a weboldal fő tartalmának képes felsorolásáig.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a látogatók kevésbé veszik észre az oldalsávban elhelyezett blokkokat, mint a görgetéssel elérhető, a fő tartalmi hasábban, egymás alatt megjelenített tartalmakat.

Ezért célszerűnek látszik az a megoldás, amikor a lényeges elemeket mind a fő hasábban (a fő szöveg alatt), mind pedig egy oldalhasábban is megjelenítünk. Két oldalsáv használata szerintem már túlzás, mert a fő szövegünk (ahogy a régi Castanea honlapon látható) túlságosan szűk helyet kap.

Menüpontok átlátható, logikus rendszere

Végül, a weboldal menüpontjainak átláthatóságán is javítottunk. A külön címlap helyett (melyen csak a friss hírek és programok jelentek meg, ha éppen volt ilyen) az egyesület leírását tartalmazó oldal került a kezdő oldalra. Több menüpontot is összevontunk a tömörebb, kezelhetőbb felépítés érdekében.

A Catanea Környezetvédelmi Egyesület honlapját itt tekintheted meg.

Előző ←→ Új
Castanea Környezetvédelmi Egyesület honlapja 2022-től
Castanea Környezetvédelmi Egyesület honlapja 2022-től
Castanea Környezetvédelmi Egyesület honlapja 2009-2022
Castanea Környezetvédelmi Egyesület honlapja 2009-2022

Megrendelőim mondták...

Egész Tamás, igazgatóhelyettes (Soproni Széchenyi István Gimnázium)

Mindig elérhető és segítőkész, minden problémára adekvát választ ad, és számára nem létezik a "lehetetlen" kifejezés!

Helik Krisztina, marketing manager (Roomwise Revenue, Budapest)

Gyors, precíz és szuper munka!

Dr. Németh Szabolcs PhD (Neptun Búvárközpont, Budapest)

Viktor olyan honlapkészítő informatikus, aki gyorsan, pontosan, a felhasználói igényeket tökéletesen figyelembe véve dolgozik.

Lichtl Iván, tulajdonos (Rupprecht Borozó, Sopron)

Megbízható, tökéletes, színvonalas, gyors munka.

Ladányiné Lévai Irén (Sashegy-ADR, Békéscsaba)

Köszönöm az alapos; a pontos; a jó mentori és a sokoldalú profi segítő munkáját! Ilyen egy igazán jó szakember!

Gottschling Gábor, igazgató (Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Sopron)

Pontos, precíz tervezés és kivitelezés.