Hogyan kezdtem weblapokat készíteni?

Hogyan tudod áthidalni a tapasztalat hiányát kezdő honlapkészítőként?

Jódarabig, talán 2000-ig, nem is akartam látni számítógépet. El sem tudtam képzelni, miben segíthetne nekem egy ilyen szerkezet. De amikor családom unszolására elvégeztem az első számítógép-kezelő tanfolyamomat, nagyon megfogott az a világos, áttekinthető mapparendszer, amit láttam a képernyőn. Szeretem a rendszert, a rendszerezést.

Innentől kezdve rohamosan bővült az informatikai tudásom, sokat tanultam akkori kollégáimtól, és mivel érdekelt a téma, munkahelyemen rövid idő múlva már kidolgoztam egy levélíró adatbázist (Access programmal), amivel az ott töltött éveim alatt 10.000 levelet tudtam relatíve könnyedén megírni.

Első honlapom

A honlap készítés ötlete ekkor villant az agyamba. Meg akartam mutatni verseimet, zenéimet, írásaimat a nagyközönségnek. Sokat kísérleteztem, míg összeállt az első weboldalam. Mai szemmel túlzottam csicsás, és korántsem letisztult volt a megjelenése.

Végül kiderült, hogy szinte senki sem látta az első honlapomat, és számomra is inkább abban segített, hogy ráérezzek a weblap készítés lényegére, és el tudjam dönteni, hogy hosszútávra elkötelezzem-e magamat mellette.

Belejöttem, és állandóan fejlesztgettem, egyelőre még csak a saját honlapomat.

A Drupal rendszer, a honlapjaim alapja

Aztán találkoztam egy Drupal szakértővel, aki részletesen, és nagy lelkesedéssel magyarázta a rendszer működését. Látta rajtam az érdeklődést, bár akkor még a felét sem értettem annak, amit mondott. Ez volt azonban az a pont, amikor a Drupal mellett tettem le a voksomat.

Az egyesület (ahol dolgoztam) honlapját egy év múlva már én kezeltem, sőt, elkészítettem az új weboldalt is, ami azóta is remekül működik.

Ingyen készített weboldalaim

Körülnéztem, hogy az ismerőseim között kinek van honlapja, és ha van, akkor mennyire "trendi". Találtam néhány kezdetleges próbálkozást, így felajánlottam segítségemet, természetesen ingyen. Ez volt a tanuló, tapasztaló időszak, amikor rengeteg új információt, módszert szívtam magamba.

Az évek alatt sok ötletemet valósítottam meg a weblap készítés terén, és a tapasztalataim mennyisége is nőttön nőtt. Már pénzt is kértem a munkámért, de még csak keveset, sőt olyan is megesett, hogy a megrendelőmre bíztam, mennyit szeretne fizetni. :-)

Tapasztalataimmal az önbizalmam is növekedett, és már meghatározhattam egy alapárat. Többen is pozitív visszajelzést adtak munkáimról. Eljött az az idő is, amikor véglegesen befejeztem az ingyenes, vagy nagyon olcsó honlapok tervezését.

Többtucat honlap referenciám segítette szakmai magabiztosságomat. Ettől függetlenül, minden egyes honlapom tartogat új kihívást, amit eleddig mindig sikerült leküzdenem.

Összefoglalva a honlapkészítői pályafutásom fázisait:

  • 1. fázis: tanulás egy szakértőtől, gyakorlati tapasztalatok szerzése
  • 2. fázis: saját honlap készítése, pepecselés, próbálgatás
  • 3. fázis: ingyenes felajánlások ismerősöknek
  • 4. fázis: tapasztalat és referencia gyűjtés
  • 5. fázis: munka alacsony összegekért
  • 6. fázis: visszajelzések kérése illetve figyelése
  • 7. fázis: magabiztosság, szakmai önbecsülés > díjak emelése, következetes alapdíj (barátoknak is!)
  • 8. fázis: magas minőségű munka fenntartása, ügyfélkapcsolatok ápolása, régi honlapok karbantartása

(a cikk képe a 3. arculat-verziómat mutatja (kb. 2017-ig), amikor még a sötét alap volt a kedvencem)

Honlap referenciáimat itt találod.

Köszönöm, hogy elolvastad! Keress bátran!

Wallon-Hárs Viktor
egyéni.egyedi.wahavi.