Honlap üzemeltetés

Honlap üzemeltetés | Wahavi honlaptervezés

Mi egy honlap feladata? Megmutatja mit kínálsz, milyen vagy, mit lehet Tőled várni. Virtuális kirakat. A kirakatokat márpedig időnként át kell rendezni, sőt, teljes dizájn-csere is szükséges olykor. A honlapok üzemeltetése nemcsak a szükséges befizetéseket jelenti, hanem annál jóval többet. Folyamatos alkalmazkodást a látogatók igényeihez.

Egy weboldal üzemeltetése több, fontos tényezőből tevődik össze:

  • Tárhely és domain fenntartása
  • Weboldal folyamatos frissítése
  • Részleges vagy teljes felújítás

Tárhely és domain fenntartása

Egy honlap létezésének alapvető feltétele, hogy rendelkezz egy tárhellyel és egy domainnel. A tárhely szolgáltatók száma "végtelen", de egyáltalán nem mindegy, melyiket választod, mely akár hosszútávon is jól szolgálja az online megjelenésed igényeit. Az elkészült honlapjaim zöme a 3in1 Hosting-nál van, megrendelőim és jómagam legnagyobb megelégedésére.

A domain kiválasztása nem olyan nehéz feladat, mint amilyennek látszik. Hasznos javaslataimat a tárhely- és domainválasztásról írt cikkemben találod.

Weboldal folyamatos frissítése

Tapasztalatom szerint a megrendelőim egy része megelégszik azzal, hogy a működő honlapját hosszú évekig módosítások nélkül üzemelteti. Jobban mondva hagyja, hogy üzemeljen. Ennek a hozzáállásnak a hátulütői előbb-utóbb érzékenyen fogják érinteni a weboldal tulajdonosát.

Egy honlap olyan, mint bármely használati eszköz, így rendszeres frissítést, javítást igényel. Egyrészt a tartalomkezelő rendszer (ami a honlap alapját képezi) frissítéseit kell beépíteni, másrészt a látogatói / vevői igényekhez kell igazítani mind a megjelenést, mind pedig a tartalmakat az évek során.

Van egy mondás:
Egy honlap sosincs készen.
Tapasztalatom szerint a rendszeres felülvizsgálat, és a ritkább, teljes megújítás mindenképpen a weboldal javát szolgálja, ezáltal a feladatát is nagyobb hatékonysággal tudja ellátni.

Részleges vagy teljes felújítás

Egyre pontosabban és látványosabban lehet mérni egy honlap látogatóinak tevékenységeit, azaz részletes képet kaphatsz arról, mit kell javítani, módosítani a weboldaladon, hogy minél egyszerűbb és gördülékenyebb legyen a használata. Ilyen szoftverek pl. a HotJar, ami képernyővideókkal mutatja, mit csinálnak a látogatóid a honlapodon, vagy a Google Analytics, ami pontosan méri, ki, hányszor, melyik oldalt, mennyi ideig nézte.

Az adatokat elemezve kiderül, hogy hol vannak a honlapod gyenge pontjai, amiket mindenképpen javítani kell. Ez a folyamat sosem zárul le, mivel a trendek változnak, a látogatók szokásai változnak.

Sose feledd az alapvető igazságot:
Egy honlap nem a tulajdonosának készül, hanem a felhasználóinak / látogatóinak!

Teljes felújítás kb. 5-6 évente válik szükségessé. Ami a honlap készítésekor még divatos megoldás volt, jól nézett ki, az 5 év múltán már elavultnak hathat. Ezt érdemes felülvizsgálni, és akár egy merőben új külsőt alkotni a rendszernek.

Én, mint honlapkészítő, az évek során sok megoldásomat írtam már felül, egyszerűsítettem, használhatóbbá tettem.

Ha honlaptulajdonos vagy, ne elégedj meg azzal, hogy van egy honlapod. Gondolj arra, hogy a látogatók, vevők szeretik a frissességet, és kellemes meglepetés lehet, ha egy addig nehézkes megoldás egyszercsak könnyűvé válik, köszönhetően egy tudatos frissítésnek a háttérben.

A cikk képeit a szerző, Wallon-Hárs Viktor készítette. Másolás, engedély nélküli felhasználás tilos!

Megrendelőim mondták...

Ladányiné Lévai Irén (Sashegy-ADR, Békéscsaba)

Köszönöm az alapos; a pontos; a jó mentori és a sokoldalú profi segítő munkáját! Ilyen egy igazán jó szakember!

Gottschling Gábor, igazgató (Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Sopron)

Pontos, precíz tervezés és kivitelezés.

Bérdy Ildikó, ügyvezető (Vitalitás Fogászati Központ, Budapest)

Mindig minden tökéletes!

Kuli László, építész (Solarchitect építész iroda)

A felmerülő kérdésekre, problémákra mindig gyors segítséget kaptam. Köszönöm!

Nyisztor Evelin Petra, ügyvezető (Biohárs Kft., Dombóvár)

Aminek a legjobban örülök az a gyors válaszadás, a kreatív és rugalmas ötletek.

Kékes Szilvia (Deep Inner Peace jóga és aromaterápiás masszázs)

Tisztelem a szakmai tudását, precíz, pontos, gyors, rugalmas, megbízható és korrekt.