Honlap üzemeltetés

Mi egy honlap feladata? Megmutatja mit kínálsz, milyen vagy, mit lehet Tőled várni. Virtuális kirakat. A kirakatokat márpedig időnként át kell rendezni, sőt, teljes dizájn-csere is szükséges olykor. A honlapok üzemeltetése nemcsak a szükséges befizetéseket jelenti, hanem annál jóval többet. Folyamatos alkalmazkodást a látogatók igényeihez.

Egy weboldal üzemeltetése több, fontos tényezőből tevődik össze:

  • Tárhely és domain fenntartása
  • Weboldal folyamatos frissítése
  • Részleges vagy teljes felújítás

Tárhely és domain fenntartása

Egy honlap létezésének alapvető feltétele, hogy rendelkezz egy tárhellyel és egy domainnel. A tárhely szolgáltatók száma "végtelen", de egyáltalán nem mindegy, melyiket választod, mely akár hosszútávon is jól szolgálja az online megjelenésed igényeit. Az elkészült honlapjaim zöme a 3in1 Hosting-nál van, megrendelőim és jómagam legnagyobb megelégedésére.

A domain kiválasztása nem olyan nehéz feladat, mint amilyennek látszik. Hasznos javaslataimat a tárhely- és domainválasztásról írt cikkemben találod.

Weboldal folyamatos frissítése

Tapasztalatom szerint a megrendelőim egy része megelégszik azzal, hogy a működő honlapját hosszú évekig módosítások nélkül üzemelteti. Jobban mondva hagyja, hogy üzemeljen. Ennek a hozzáállásnak a hátulütői előbb-utóbb érzékenyen fogják érinteni a weboldal tulajdonosát.

Egy honlap olyan, mint bármely használati eszköz, így rendszeres frissítést, javítást igényel. Egyrészt a tartalomkezelő rendszer (ami a honlap alapját képezi) frissítéseit kell beépíteni, másrészt a látogatói / vevői igényekhez kell igazítani mind a megjelenést, mind pedig a tartalmakat az évek során.

Van egy mondás:
Egy honlap sosincs készen.
Tapasztalatom szerint a rendszeres felülvizsgálat, és a ritkább, teljes megújítás mindenképpen a weboldal javát szolgálja, ezáltal a feladatát is nagyobb hatékonysággal tudja ellátni.

Részleges vagy teljes felújítás

Egyre pontosabban és látványosabban lehet mérni egy honlap látogatóinak tevékenységeit, azaz részletes képet kaphatsz arról, mit kell javítani, módosítani a weboldaladon, hogy minél egyszerűbb és gördülékenyebb legyen a használata. Ilyen szoftverek pl. a HotJar, ami képernyővideókkal mutatja, mit csinálnak a látogatóid a honlapodon, vagy a Google Analytics, ami pontosan méri, ki, hányszor, melyik oldalt, mennyi ideig nézte.

Az adatokat elemezve kiderül, hogy hol vannak a honlapod gyenge pontjai, amiket mindenképpen javítani kell. Ez a folyamat sosem zárul le, mivel a trendek változnak, a látogatók szokásai változnak.

Sose feledd az alapvető igazságot:
Egy honlap nem a tulajdonosának készül, hanem a felhasználóinak / látogatóinak!

Teljes felújítás kb. 5-6 évente válik szükségessé. Ami a honlap készítésekor még divatos megoldás volt, jól nézett ki, az 5 év múltán már elavultnak hathat. Ezt érdemes felülvizsgálni, és akár egy merőben új külsőt alkotni a rendszernek.

Én, mint honlapkészítő, az évek során sok megoldásomat írtam már felül, egyszerűsítettem, használhatóbbá tettem.

Ha honlaptulajdonos vagy, ne elégedj meg azzal, hogy van egy honlapod. Gondolj arra, hogy a látogatók, vevők szeretik a frissességet, és kellemes meglepetés lehet, ha egy addig nehézkes megoldás egyszercsak könnyűvé válik, köszönhetően egy tudatos frissítésnek a háttérben.