Mitől lesz egyedi egy wahavi honlap?

A weboldal sablonok előnye

Ha egy weblap sablonnal készül, az azt jelenti, hogy az alapfelépítést már valaki egyszer kitalálta, és közzétette, melyet bárki felhasználhat ingyen, avagy pénzért. Ezt az alapot lehet aztán kedvedre - de a sablon adta keretek között - módosítani, testreszabni.

Ha nem akarsz sokat bíbelődni a HTML kódokkal, szkriptekkel és stíluslapokkal, kétségkívül a legegyszerűbb megoldás, ha sablont használsz. Ha semmit sem változtatsz rajta, gyakorlatilag csak a szövegeket kell megírnod, és már működik is a honlapod.

A sablonokat tehát elsősorban azoknak találták ki, akik nem érnek rá, nem értenek hozzá, nem akarnak mélyebben elmerülni a honlapkészítés rejtelmeiben.

Tapasztalatom szerint sok honlapkészítő szakember is a sablonokhoz nyúl, ha olcsó, egyszerű weboldalat kérnek tőle.

A weboldal sablonok hátránya

A sablon előnye (előre össze van rakva) egyben a hátrányára is válhat egy sablon alapú honlapnak. Ugyanis egy sablon jónéhány felesleges modult, szolgáltatást is tartalmaz, felkészítve bármely eshetőségre. Ezek akár lassíthatják is a weboldalad betöltődését, de sebezhetővé is tehetik egy esetleges hacker támadás esetén.

Természetesen törölni kell a használaton kívüli modulokat, de ez nem is olyan egyszerű feladat, mivel ehhez kicsit komolyabban kellene beleásnod magadat a honlapod működésébe. Ez már szakembert kíván.

Ha sokan használnak egy adott sablont, akkor az sok hasonló, vagy egyforma weboldalhoz vezet.

Ha egy sablont nem alakítasz át, nem nyúlsz bele a felszín alatti kódba, akkor könnyen előfordulhat, hogy a tartalmad nem úgy jelenik meg, ahogyan kellene. A címsorok kilógnak, a túl hosszú szavak nem törnek meg, a menüsor belelóg a logóba... hogy csak a leggyakoribb hibákat említsem.

Ha sablont használsz a weblapod készítésekor, javaslom, hogy a fizetős verziók közül válogass. Az ingyenesek gyakran már a letöltés pillanatában elavultak, a hosszútávú támogatás pedig nem biztosított.

Ha nem sablon, akkor mi?

Jogos a kérdés. Ha CMS-t (tartalomkezelő rendszer, pl. WordPress, Drupal, Joomla) használ egy honlapkészítő, márpedig 99%-ban azt használ, akkor mindenképpen sablonra építi a honlapjait. A CMS-ek tartalmaznak beépített alapsablonokat, amik biztosítják a honlap működését, kezelhetőségét. Azonban jócskán át kell dolgozni ahhoz, hogy nyilvánosan használható legyen, "kinézzen valahogy".

Természetesen léteznek abszolut egyedi fejlesztésű honlapok is, amikor a készítő maga hozza létre a kódjait, amikből felépíti a weboldalakat. Az áruk értelemszerűen jóval magasabb a sablont, vagy alapsablont használó CMS alapú honlapoknak.

Honlapjaim sablonra épülnek, mégsem sablonnal készülnek. Hogy van ez?

Az előző részben már említettem, hogy a CMS egy rendkívül praktikus, könnyen kezelhető alapot ad a honlapok elkészítéséhez. A beépített alapsablonokat úgy képzelhetjük el, mint egy processzort, ami minden hasonló kategóriás számítógépben (közel) azonos, ami köré fel lehet építeni egy teljesen egyedi környezetet és megjelenést.

Tehát a honlap ugyanerre az alapsablonra épül, mégis egyedi lesz, mert mind a kinézete (dizájn), mint a szerkezete minden más weblaptól különbözik.

Én egy olyan beépített sablont használok, ami semmiféle formázást, dizájn elemet nem tartalmaz, és teljesen "üres", azaz nem tartalmaz kiegészítő modulokat (szolgáltatásokat). Ezeket minden egyes honlapomnál egyedileg telepítek és állítok be.

Ha nálam rendeled meg honlapodat, biztos lehetsz benne, hogy a szerkezet és kinézet kialakításakor igényeidet messzemenően figyelembe veszem.

Válogatott honlapreferenciáimat itt találod.
Köszönöm, hogy elolvastad!
egyéni.egyedi.wahavi.