Promóciós zenétől a Csodafiú CD-ig

Egy ismerősünk keresett meg azzal az ajánlattal, hogy az Égzengő zenekar kiadhatna egy karácsonyi lemezt, amin szerepelne a Beletörődés (A fényes nap immár elnyugodott...) című dalom a korábbi Gergel balladája albumomról. A CD-t karácsonyi vásárokon adták volna egyes termékekhez ajándékba. A lemezkiadás anyagi terheit üzletember ismerősünk átvállalta volna, de ragaszkodott a dalhoz, ami a kedvence volt. Mivel a dal és szövege távol áll a karácsony hangulatától, ezt nem vállaltuk. Azonban az ötletet nem vetettük el, saját költségen kiadtuk a CD-t, Csodafiú címmel.

A felvételekre csak 2-3 hónap volt, és egy merevlemez hiba is késleltette a befejezést. Végül szerencsésen tokba került a muzsikám 2009. novemberére.

Népdalok és saját dalaim

Azt hinné az ember, hogy karácsonyra már nem lehet újat mutatni, főként a magyar népdalok terén, amiben van némi igazság. Ezért is döntöttem úgy, hogy a lemezen szereplő felvételeim fele saját szerzemény legyen. A 19 dalból 10 szövegét írtam, és hétnek a dallamát is. A népdal feldolgozásokban is a sokszínűségre törekedtem: hallható a capella ének, de többszólamú hangszeres és énekes feldolgozás is.

A "Születék szűz leánytól" dallamát egy TV műsorban elhangzott részlet alapján egy évig hordoztam magamban, mire sikerült rátalálnom a szöveges változatra, amit aztán két szólamra írtam át. Érdekessége a dalnak, hogy a furulya közjátékot két tenor furulyával játszottam fel, ami különleges hangzást kölcsönöz.

A "Mária Virága" a kedvenc többszólamú középkori vallásos énekem saját szövegű változata. Gyönyörű, háromszólamú polifón szövete mindig is magával ragadott, amióta egy Schola Hungarica lemezen először meghallottam. Itt minden szólamot egy-egy énekes szólaltat meg.

A "Harminchárom" című dalomat beneveztem a Mária Rádió pályázatára, amin megosztott első díjat nyertem. A dalt felvették a Mária Rádió saját stúdiójában is, mely szerintem nem adja vissza azt a hangulatot és szerkezetet, amit eredetileg kitaláltam, és felvettem.

A felvételeken csak eredeti, akusztikus hangszerek szólalnak meg, többek között a Szerényi Béla - méltán híres hangszerkészítő - által alkotott tekerő, a Csámborgó együttes furulyása által készített gardon, a kissé leharcolt, de remek hangú tangóharmonikám, és sok más, népi és nem népi hangszerem.

Hallgass bele a Csodafiú dalaiba!

A CD anyagába belehallgathatsz, illetve meg is vásárolhatod online a dalok.hu zeneáruházban. Az eredeti CD nálam kapható, amennyiben még rendelkezel CD lejátszóval.

Az Égzengő zenekar sajnálatos módon már nem zenél együtt, így élőben már nem hallhatóak a dalok.

A dalok listája, és a saját szerzeményeim szövege itt olvasható.