Wallon-Hárs Viktor - Stock fotózás

Fotózás és fotó eladás

Régóta fotózom. Első meglátásaim úgy tízévesen kerültek előhívásra. Akkor még egy Smena symbol gépem volt, nagyon szerettem, mert könnyű volt eldönteni, hogy a felhős, vagy a napos jelre állítsam (a zársebességet). Aztán kaptam egy komoly Praktica, tükörreflexes masinát. Nagyon élveztem! Néhány év szünet után, már a digitális kor beköszöntével, én is áttértem. A belémégett szabály azóta is eleven: csak akkor kattints, ha van miért. Persze lehet töröl(get)ni a felesleget, de mennyivel jobb érzés a 20 képből 10-től megszabadulni, mint 1000-ből szelektálni 10-et.

Aztán rámtört az érzés, hogy valójában minek is kattogtatok, ha csak a tárhelyemen gyűlnek a képek? Ekkor jött az ötlet, egy barátom sugallatára, hogy elmerüljek a stock fotózás mocsarában. Mocsár, mely magával ragad, ha egyszer belelépsz, és sosem tudod előre, hova lépsz, hol vetheted meg a lábad hosszútávra.

Aztán rájöttem, hogy a stock fotózás sokszor száraz tényszerűsége nem elég. Kell valami hely, ahol a művészi(bb) "alkotásaimat" is megmutathatom, vagy akár el is adhatom. Egyszercsak rátaláltam egy tökéletesnek látszó oldalra, a Fine Art America színes csapatára. Itt kiélhetem a művészi hajlamaimat.

Jelen oldalon két helyet adok meg, ahol a képeimet megtalálod. Mindkettő komoly, és hosszútávon gondolkodó cég. A brit Alamy stock fotó ügynökség, valamint a Fine Art America POD (Print on demand, azaz nyomat készítés kérésre) oldal (illetve ezutóbbi másik brand-je, a Pixels).

Fotóim közül három csoport külön említést érdemel:

Érdekes háttér információkat, valamint saját és más stock fotósok tapasztalatait a wahaviBlog-ban osztom meg.