wahaviBlog

Olvastam egy cikket egy fotós tollából, aki remek képeit ingyenes stock fotós honlapokra tölti fel, így gyakorlatilag egy "köszönöm"-ért cserébe osztogatja azokat. Na jó, olykor egy kis adományt is kap (egy kávé árát). Többszázezres nézettséget ért el pár nap alatt. Fontos megjegyezni, hogy fotósunk célja a képeinek elismertetése, nem a kereset kiegészítés.

Stock fotós fórumokon gyakran olvasom, mint általános véleményt, hogy az ingyenesen kínált (jó minőségű) fotók rendesen betesznek a fizetős oldalak eladásainak. Elvégre ki venne pénzért képet, ha ingyen is megkaphatja?

Van egy köztes elmélet is, mely szerint a két tábor vidáman megfér egymás mellett, tehát nem jelentenek konkurenciát egymásnak.

Amit saját tapasztalatomból hozzátehetek az az, hogy a vásárlók, ha tehetik, az olcsóbb fotókat preferálják. Ha továbbmegyünk, akkor elképzelhető, hogy mivel az ingyen letölthető képeknél nincs olcsóbb, az lesz az első terep, amit felfedeznek, mielőtt a fizetős oldalak felé fordulnának. Ez pedig valóban csökkentheti a fotók eladásából megélni szándékozók bevételeit.

Én biztosan nem fogom ingyen letölthetővé tenni a képeimet, mert nem az a célom, hogy ismert legyen a nevem, hogy óriási nézettséget produkáljon egy-egy képem - bevétel nélkül. Ez számomra hasonlatos a Facebook like gyűjtéshez, aminek szerintem semmi haszna, hiszen egy like-ot bárki elkötelezettség nélkül nyomhat.