wahaviBlog

Nagy port kavart a legismertebb microstock fotós ügynökség, a Shutterstock 2020. június 1-től érvényes kifizetési rendszere. Ugyanis az eddigi minimum 25 centes eladott képenkénti díj ezentúl már csak azoknak jár, akik az adott naptári évben el tudnak adni 25.000 fotót. Január 1-jén újra indul a számláló MINDENKI számára, így a jól megérdemelt összeg eladott képenként 10 centre csökken (vannak egyedi, magasabb árak is, de ez az általános). A microstock ügynökségek eddig is a mennyiségi eladásra ösztönözték a fotósokat, ezentúl ez méginkább előtérbe kerül.

Ezzel szemben a macro- vagy midstock ügynökségek a jóval magasabb átlagáraikkal sokkal nyugodtabb, stresszmentesebb megoldást kínálnak a fotóikat eladásra kínáló hobbi vagy profi fotósoknak. Ilyen az általam preferált angol illetőségű Alamy.

Egy érdekes szempontot olvastam ezzel kapcsolatban az Alamy macrostock ügynökség fórumán. Ha egy képedet többszázszor veszik meg (számodra 10 centes jutalékért), az azt jelenti, hogy az adott fotó többszáz honlapon, plakáton, újságban szerepel. Ha csak kétszer veszik meg (számodra 50-100 dolláros jutalékért), akkor csak két helyen látod viszont a képedet. Ez a vevők részére is érdekes lehet, ugyanis minél egyedibb egy kép, annál jobbal köthető pl. egy vállalkozáshoz, nem lesz belőle tömegcikk.