Hogyan készül egy honlap?

Egy wahavi weboldal készítésének lépései az első megbeszéléstől az örök garanciáig

A wahaviBlog készítése alatt rengeteg külföldi (amerikai) videót megnéztem a bloggereknek szánt egyszerű weblapok készítéséről. Több Facebook csoporthoz is csatlakoztam, és figyeltem, hogy az előbb említett videókban, valamint a blogkészítő kurzusokon ajánlott módszerekkel mekkora hatásfokkal építik fel a leendő bloggerek a honlapjaikat.

Itt szeretném tisztázni, hogy egy egyszerű weboldal és egy blog semmiben sem különbözik, már ami a felépítést, működést illeti.

Tehát, a kezdő bloggerek nekiállnak egy wordpress sablon átalakításának, és itt jönnek a problémák. Egy sablon ugyanis szépen fel van építve, de általában korlátozott pl. a logó mérete, a címsorok hossza. Ha pusztán annyit tesz a kezdő blogger, hogy hosszabb címsort illeszt be egy blokkba, máris borul a mutatvány. Nem is beszélve a mobil/asztali nézetek átjárhatóságáról.

Egy blog/honlap megalkotása mégsem olyan egyszerű feladat, mint azt a videók és a kurzusok állítják. Természetesen van, akinek sikerül, de aki csak a felszínen mozog, és nem ismeri alapszinten sem a CSS vagy a HTML kódok működését, bizony megszenved, mire kideríti, hogy inkább egy másik sablont kellene használnia. És persze a fizetős jobb, mert több az opció.

Mi az előnye, ha szakembert bízol meg a weboldalad elkészítésével?

Vannak, akik nem vállalják az ingyenes honlapok összerakásának procedúráját, és inkább fizetnek egy webdizájnernek, hogy valóban olyan legyen a weboldaluk, amilyennek megálmodták. És még annál is több. A honlapkészítő a több éves, és többtucat honlap elkészítését magába foglaló tapasztalatai alapján olyan megoldásokat is tud ajánlani, amit magunktól nem tudnánk. És nem utolsó sorban minden esetleges probléma megoldása is az ő feladata. Probléma pedig minden honlap elkészítése során felmerül.

Az első wahavi honlap a sajátom volt, 2007 körül. Végigjártam az összes buktatót, a statikus HTML honlaptól az akkor még gyerekcipőben járó Wordpress-en át a Drupal tartalomkezelő-rendszer (CMS - Content Management System)-ig sokféle rendszert kipróbáltam. Végül a Drupal-nál kötöttem ki, mert egy jó barátom a Drupal közösség tagja, és maga is fejlesztője a rendszernek.

Egy wahavi weboldal készítésének lépései

Címszavakban:

 1. Telefonon, emailben, vagy személyesen megbeszéjük az alapvető tudnivalókat.
 2. Van-e már kész/félkész dizájn terv? Esetleg félkész honlap?
 3. Nulláról kezdjük? Tehát én készítem a dizájnt és a szerkezetet is?
 4. A beszélgetés/levelezés alatt kialakul bennem egy szerkezeti kép, ami a honlap alapja lesz.
 5. A honlapot onlájn építem (jelszóval védve), tehát bármikor ránézhetsz, és igazíthatunk rajta.
 6. Amikor kész a szerkezet, jól átlátható, minden működik, akkor állok neki a dizájn tervezésének.
 7. Ha már van elképzelésed a kinézetről, akkor akár egy-az-egyben meg tudom valósítani.
 8. Ha rám bízod, akkor elkezdem alakítani a kinézetet a szerkezeti elemekhez.
 9. Amikor minden összeáll, akkor jön a legfontosabb lépés: kedves feleségemet, mint őszinte kritikusomat, felkérem egy őszinte kritikára.
 10. A kritikai észrevételek alapján módosítom a honlapot.
 11. Átbeszélem veled mégegyszer. Ilyenkor mindig akad még módosítandó részlet.
 12. A honlapodat élessé teszem.
 13. Kialakítom a "szerkesztőlap"-ot, ami nem más, mint egy egyedi felépítésű rejtett oldal a honlapodon belül.
 14. Ha bármilyen hibát tapasztalsz, azonnal javítom (még aznap), a készítéstől eltelt időtől függetlenül (örök garancia).

Bővebben:

Mostanában több ügyfelem is más településről keresett meg, és remekül működött az email/telefon/zoom/skype megbeszélés. Tehát egyáltalán nem okoz problémát, fennakadást, ha nem egy városban lakunk! :-)

Az első találkozó (onlájn vagy személyes) alkalmával igyekszem minden olyan fontos kérdést tisztázni, ami a honlap készítésének megkezdéséhez szükséges.

Kereshetsz kész dizájn tervvel, vagy teljesen rám bízhatod annak kialakítását. Az is előfordulhat, hogy egy honlap megtetszik, és szeretnél majdnem pont olyat. Minden kérést felkészülten várok. Ha más rendszerben készült a korábbi honlapod (pl. Wordpress, Joomla stb.), akkor mindenképpen át kell ültetnem az általam használt Drupal rendszerre. Ha idegen a név csengése, álljon itt néhány Drupal alapú, ismertebb weboldal címe: Tesla, Le Figaro, NASA.

Ha nincs még tárhelyed, vagy domain nevet sem választottál, bátran ajánlom a kedvenc tárhely szolgáltatómat, a 3 in 1 Hosting-ot. Tapasztalatom szerint az egyik legolcsóbb a piacon, ennek ellenére a legkisebb tárhelyükhöz is korlátlan számú adatbázis, illetve domain hozzáadási lehetőséget biztosítanak. Az egyetlen korlát a tárhely mérete. Ingyenes SSL szolgáltatás is jár a tárhelyhez. Meglevő domaint is könnydén át tudunk regisztrálni hozzájuk, ha így döntesz (lehet más szolgáltatónál a domain!).

Gyakori kérdés, hogy mikorra tudom vállalni egy honlap elkészítését. Általában részemről 1 hónap elég, de ez ritkán valósul meg. Hogy miért? Mert út közben derülnek ki olyan kérések, amiket előre nem láttál, illetve a szöveges tartalmak, vagy képek elkészítése/beszerzése sem megy gyorsan. Márpedig a szerkezet és a dizájn csak az alap, azt Neked kell megtöltened tartalommal. A válaszom a kérdésre az, hogy az előbbieket figyelembe véve, akár 2-3 hónap is eltelhet, amíg élesíthetjük a weboldaladat.

Itt jegyzem meg, hogy stock fotósként magam is vállalok fotózást épületekről, belső terekről, tárgyakról, eseményekről. Portré fotózást nem vállalok, kivéve, ha megfelelő a nem stúdió körülmények között készült "természetes" kép. Válogatott fotóimat itt tekintheted meg, mintegy referenciaként.

A honlapod szerkezetének kialakítása nagyon fontos még a kezdeti fázisban, mert egy adott külső megjelenés hátterében többféle megoldás is működhet, különböző összefüggések lehetnek az egyes elemek között. Ezért is szükséges, hogy részletesen megbeszéljük, mit, milyen rendszerben szeretnél viszontlátni a weboldaladon.

Online követheted a honlapod alakulását egészen a kész állapotig

Azt hiszem, egyedülálló módszert választottam akkor, amikor honlapjaimat onlájn, azaz nem a saját gépemen fejlesztem. Ennek nagy előnye, hogy bárhol is vagy a világban, ha van interneted, akkor azt látod, amit én. A gyakorlatban ez lehetőséget ad arra, hogy akár telefon/zoom/skype beszélgetésünk alatt instant elvégezzek kisebb módosításokat, amiket Te a gépeden azonnal látni fogsz (gyorstár törlése szükséges a böngésződben). Természetesen nem nyilvános ebben a fázisban a honlapod, felhasználónév/jelszóval tudsz belépni.

Elérkeztünk a kritikus ponthoz. Tapasztalatom szerint a nők remek kritikai érzékkel rendelkeznek, és ezt munkám során hasznomra tudom fordítani. Feleségem építő észrevételei mindig becsempészik azt a szikrát a folyamatba, amit nem nélkülözhetek! Összeáll a kép, és a honlapod immár egy egységes egészet alkot.

Az egyszerű tartalom szerkesztéshez: Szerkesztőlap

A "szerkesztőlap" saját ötletként született meg. Ez független a honlap alaprendszerének (Drupal) szerkesztői felületétől. Egy olyan oldalról van szó, amit csak a honlapra belépve (felhasználónév + jelszó) érhetsz el, és úgy építem fel, ahogy Neked kényelmes a használata. Általában egy táblázat, felette egy kereső sávval, lenyíló listákkal. Itt kilistázható a honlap minden tartalma típus, kategória, nyelv és sok más szempont szerint. A táblázatban láthatod a tartalmak (oldalak) részleteit (szövegeket, képeket stb.), és szerkesztheted is mindezeket.

Korlátlan garancia minden általam készített honlapra

Végül néhány szó egy biztonságot adó szolgáltatásomról: az örök garanciáról. Bosszantó lehet, ha egy elkészült honlap évek múlva bármely okból "elromlik", hibát jelez, nem úgy működik, ahogy azt megbeszéltük. Ilyen esetben lép életbe az örök garanciám. Keress meg, és a hibát még aznap javítom (szélsőséges esetben ez elhúzódhat, de olyankor is rajta vagyok a megoldás keresésén).

Honlap referenciáimat itt találod.

Köszönöm, hogy elolvastad! Keress bátran!

Wallon-Hárs Viktor
egyéni.egyedi.wahavi.


A cikk affiliate linket tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy ha tárhelyedet, domainedet a cikkben szereplő linken keresztül rendeled meg, én jutalékot kapok. Ez neked semmiféle plusz költséget nem jelent!