Melyik tárhely/domain szolgáltatót válaszd?

Ha új honlapot készíttetsz, az első kérdés, amivel a honlapkészítőd szembeállít az a tárhely kiválasztása és a domain regisztrálása.

Tisztázzuk is rögtön az elején mit értünk a két szakszó alatt:

  • Tárhely: egy online kapcsolattal elérhető szolgáltatás, ahol tárolhatod a honlapodat és minden hozzá kapcsolódó fájlt. Ez egy szerver számítógép számtalan merevlemezzel, ami egy hőmérséklet ingadozásoktól és áramkimaradásoktól védett teremben van elhelyezve, és egész nap üzemel (0-24 órás szolgáltatás).
  • Domain: a honlapod azonosító neve, amit egy böngésző címsorába beírva, megjelenik a honlapod. Pl. "wahavi.hu".

Tárhely/Domain szolgáltató választása

Az első lépés, amit meg kell tenned új honlapod elkészítése előtt, a szolgáltató választás. Olyan szolgáltatót célszerű választanod, ami tárhelyet és domain regisztrációt is nyújt, márcsak az egyszerűség kedvéért is. Tapasztalatom szerint ha e két szolgáltatást különböző cégeknél rendeled meg, idővel nem fogod tudni követni, mi hol van, mit hova kell fizetned.

Saját honlapjaim a EZIT szolgáltatónál vannak. Az ügyfélkapcsolat nagyon készséges és gyors, a szolgáltatás pedig hibátlan. Honlap készítőként nagy előny, hogy mindent be tudok állítani, ami egy weboldal helyes működéséhez szükséges. Ezt sajnos nem minden szolgáltatónál tapasztaltam.

Jópár tárhely/domain szolgáltatóval volt már dolgom, hiszen a meglevő honlapok felújításakor, illetve ha ügyfelem ragaszkodott egy általa ismert szolgáltatóhoz, megtapasztalhattam a versenytársak feltételeit, árait, ügyfélszolgálatát is.

Mekkora tárhelyet válassz új honlapod számára?

  • Ha egy állandó tartalommal üzemelő, kevés oldallal rendelkező honlapod van, akkor bőven elegendő az 1 GB-os tárhely.
  • Ha rendszeresen töltesz fel képeket tartalmazó bejegyzéseket, blogot, híreket, programokat, akkor kezdésnek a 2-3 GB-os tárhelyet érdemes megrendelni, amit a későbbiekben bármikor bővíthetsz.
  • Webáruház esetén, vagy ha több különálló honlapot szeretnél üzemeltetni, akkor 4-6 GB-os tárhely kezdetben elegendő.

Általános szabály, hogy inkább 30-40%-kal nagyobb legyen a tárhely mérete, mint az éppen foglalt hely, hogy ne legyen gond a honlapod által generált ideiglenes fájlok elhelyezése.

FIGYELEM! Nem ajánlott egy tárhelyen 2-3 honlapnál többet üzemeltetni biztonsági okból. Ha a tárhelyet feltörik, akkor minden weboldalad veszélyben van az adott tárhelyen.

Mi számít drága, és mi olcsó tárhelynek?

A tárhelyek/domainek árát egyre több szolgáltató napi/havi díjra bontja le az éves díj helyett, ami nagyon becsapós. Ha azt mondom, hogy napi 40 Ft-ba kerül a tárhelyed, azt hiheted, hogy ennél olcsóbbat biztos nem találsz. Azonban ha felszorozzuk éves díjra, akkor már 14.600 Ft-ot kapunk, ami 1 GB-os tárhely esetében már nem a legolcsóbb.

Továbbá érdemes végignézegetni a tárhelyek szolgáltatásait. Korlátlan adatbázis, domain, aldomain tartozhat hozzá? Van ingyenes SSL tanúsítvány? Van korlát a havi adatforgalomra? Van email cím mennyiségi korlátozás? Célszerű olyan szolgáltatót választani, ahol nincsenek korlátozások. Ha egyetlen honlapod van és nem is tervezel többet, akkor természetesen elegendő ha a tárhelyed csak egy domaint és egy adatbázist tud kiszolgálni.

Fontos szempont a tárhelyen tárolt weboldalak sebessége. A Google egyre nagyobb hangsúlyt fektet a felhasználói élményre, aminek része a honlapok gyors betöltődése. Ha a tárhely klaszter (cluster - összekapcsolt) szerveren található, az általában lassabb, mint az önálló szerveren levő weboldalak.

CPanel vagy Interworx? Ez a két elnevezés a tárhely kezelőfelületére vonatkozik. A szolgáltatók általában cPanel-t adnak a tárhelyeikhez, ami tökéletes választás. Az Interworx kezelőfelülete ugyan jól működik, de pl. az SSL (titkosított csatorna) random időközönként leáll, így az ilyen tárhelyen tárolt honlapok ilyen esetben nem elérhetők https:// előtaggal.

Az EZIT árai, ahol a honlapjaimat tárolom, például alacsonynak számítanak a piacon, a tárolt honlapok sebessége kimagasló és a kiszolgálás magas színvonalú. A szolgáltatás korlátlan adatbázis, domain és aldomain tárolására alkalmas (egy tárhelyen belül). Továbbá ingyenes SSL tanúsítványt (https, azaz biztonságos adatátvitel) biztosítanak minden domainhez, ami manapság már elengedhetetlen a Google keresőoldalain való megjelenéshez.

Egy tárhely olcsó vagy drága mivolta tehát erősen függ attól, hogy mit kínál a szolgáltató a tárhelyhez az adott árért cserébe.

Milyen domain nevet válassz új weboldaladnak?

Az alábbi formai szabályokat mindig be kell tartani:

  • ékezet nélküli betűk (.hu domaineknél választható ékezetes változat is!) és számok használhatók,
  • a kötőjelen kívül más különleges karakter nem használható,
  • nem kis- és nagybetű érzékeny a domain, azaz mindegy, hogy WAHAVI.HU vagy wahavi.hu,
  • a domain hossza minimum 2, maximum 40 karakter lehet.

A domain kiválasztásánál figyelembe kell vennünk az értelmezhetőséget. Lehet hosszú a domain, de célszerű kötőjelekkel elválasztani az egyes szavakat. Ha nincs egyéb ötleted, akkor javaslom a frappáns, lényegretörő domaint, ami maga a cégnév, vagy magánszemély esetén a név, illetve a fő tevékenység. Ha fantázianevet választasz, jó, ha könnyen megjegyezhető és értelmezhető a domain.

Fontos, hogy a Google keresője szempontjából lényegtelen, hogy a domain neved tartalmazza-e a tevékenységed kulcsszavait, vagy sem. Ennek nincs hatása a kereső oldalakon elért rangsorolásra.

Bizonyára felmerül benned a kérdés, hogy milyen végződést válassz (.hu, .eu, .com, stb.). Amennyiben a vállalkozásod célközönsége jól behatárolható (pl. Magyarország, EU, vagy más ország), akkor egyértelmű, hogy az ország végződése, illetve a .eu lehet a célszerű. Ha azonban nem tudod ilyen könnyen meghatározni a látogatóid körét, akkor a .com (vagy a .co) jöhet szóba. Szervezeti honlapok esetében a .org, míg információs honlapoknál a .info mutat jobban.

A végződésnek nem annyira a Google keresőmotorja, mint inkább az internetezők megszokásai szempontjából van jelentősége. A magyarok automatikusan a .hu végződést írják egy név után, míg az amerikaiak a .com-ot. Ha van rá lehetőséged, az adott domain név .hu-s és .com-os változatát is foglald le.

Annak a gyakorlatnak nem sok értelmét látom, amikor valaki tucatnyi domaint vásárol össze egyetlen honlaphoz.

Honlap referenciáimat itt találod.

Köszönöm, hogy elolvastad! Keress bátran!

Wallon-Hárs Viktor
egyéni.egyedi.wahavi.


A cikk affiliate linket tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy ha tárhelyedet, domainedet a cikkben szereplő linken keresztül rendeled meg, én jutalékot kapok. Ez neked semmiféle plusz költséget nem jelent!